Hé hallo daar,

proeflapjes... maak jij ze? De één is een absolute voorstander, de ander krijgt al kriebels als je het woord nog maar laat vallen. Ik behoor tot de middengroep. Soms maak ik ze, soms niet. Ook niet voor uitgeschreven breiprojecten... Tja en dan klopt het soms wel eens niet, maar meestal komt het patroon wel mooi uit.

Maar... als ik brei met mijn handgesponnen wol, dan maak ik wel altijd, echt altijd een proeflapje. Dat kan ook niet anders, want handgesponnen draad is anders dan die uit de fabriek. Dat maakt het altijd wel echter, vind ik. Zeker wanneer ik het patroon ook schrijf. Dan doe ik eerst allerlei lapjes maken met variaties in naalddikte en in de steek. Want soms is de steek niet zo mooi voor de draad. Zeker bij bonte handgesponnen wol. Zoals het project waar ik nu mee bezig ben.

Het is.... een sjaal. Een mannensjaal. En ja, dan test ik nog de steek. Want ik wou eerst een dassteek (of patentsteek) gebruiken, maar door de draad, die wit, zwart, grijs is (bont) is deze steek eigenlijk niet mooi. En hou ik het bij een boordsteek van 1/1 met naalddikte 5. Mooi dikke steken en ribbels. Het middelste proeflapje van de bovenste rij. 

Dus proeflapjes.... het is me wat! 

Liefs,

Sofie