Vandaag bak ik zuurdesem brood. Eigenlijk ben ik daar gisteravond al aan begonnen om een voordeegje te maken van zuurdesemprut (hallo, Helga), water, zout en volkorenbloem. Dat heeft dan heel staan rijzen naast de kachel, die brandt toch nu dag en nacht met de koude. Zo een heerlijke warmte is dat! Want zuurdesembrood vraagt best wel warmte. Je kan dat ook in de oven doen rijzen op een hele lage temperatuur, maar eigenlijk is de kachel of op de verwarming ook prima. 

En dan vandaag kneed ik het op en doe er telkens een beetje volkorenbloem bij. In het begin is dat echt wel een kleverig goedje, maar naarmate er meer en meer bloem bijkomt, wordt het gemakkelijker. Tot het een elastisch deeg is en dan weer rijzen. En dat herhaalt zich nog een keer en dan in vorm. En dan ook weer rijzen. Om dan in de oven op hoge temperatuur te bakken. Ik weet het als je het zo leest, het is een hele euh boterham, maar de smaak maakt al dat werk en tijd zo de moeite waard! En de geur van versgebakken brood in huis... Heerlijk! 

Trouwens, ik hou wel van dingen die tijd vragen. Gewoon rustig aan. En tijdens het rijzen, spin ik of de strijk, poetsen, of breien... Altijd is er wel iets te doen natuurlijk. Het liefst eet ik op zo een boterham kaas of confituur. Al is gewoon een laagje boter met grof zeezout ook erg lekker! En euh soppen in de soep... ja! (of ben je een anti sopper?!)

Wil je ook eens een zuurdesembrood bakken? Absoluut doen! En geef het tijd! Hulp nodig? Stuur gerust een berichtje!

Veel liefs, Sofie